2024.04.20. - Tivadar

Hibrid stílusok - Ketrecharc, Pride, MMA

Modern küzdõsport rendszer
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Leírás:
Minden küzdõsport ugyanarra az alapkérdésre igyekszik választ adni, mely szerint: "Hogyan gyõzhetünk le egy nagyobb, erõsebb, agresszívebb támadót?". Erre az alapkérdésre válaszként születtek meg a különféle küzdõsport irányzatok. (karate, kung-fu, judo, thai box, stb.). Minden irányzat a maga módján kívánt választ adni a kérdésre, különbözõ elgondolások, teóriák, edzés és harci módszerek születtek megoldásként. Óhatatlanul mindenkiben felmerült a kérdés, hogy melyik módszer a legjobb, van-e tökéletes, melyik a leghatékonyabb. (Minden laikus ezt a kérdést szokta feltenni elõször a szakembereknek.)

Teljesen érthetõ, hiszen gondoljunk csak egy egyszerû példára mondjuk a Forma 1 versenyre. Különbözõ istállók vannak, amelyek ugyanarra vállalkoztak: megépítik a legjobb, leggyorsabb autót, amely magamögé kényszeríti a többit. Sok múlik a pilótán akárcsak a küzdõsportban a harcoson. Hiába lehet jó az irányzat, ha mondjuk nem megfelelõ az adaptáló személy. Egyszóval ennek a kíváncsi igénynek a kielégítésére születtek az úgynevezett M.M.A. (Mixed Martial Arts) versenyek, ahol a különbözõ stílusok megkötések és szabályok nélkül megmérkõzhettek.

A szabályok elhagyására, vagy minimalizálására azért volt szükség, mert a sok eltérõ stílus más-más elképzelés szerint harcolt. Különbözõ pontokat támadva, eltérõ jártasságot igényelve. A sok szabály ezeket a hangsúlyos pontokat elnyomva esetlegesen az irányzat hatékonyságát szüntetné meg. A cél pedig pontosan a valósághû realitás rideg megõrzése volt, egyenlõ esélyt adva mindenkinek, hogy bizonyíthassa mindazt, amit ezidáig csak stíluson belüli versenyeken, egymás közt tehetett meg. Ezen versenyek létrejötte érdekes bizonysággal szolgált. Az úgynevezett grapplerek, vagyis a földharcot hangsúlyozó stílusok elsöprõ vereséget mértek a többi úgynevezett stand up (állóharcot preferáló) stílusokra.

Így lett világhírû például a brazil Gracie Klán az általuk specializálódott brazil jiu-jitsu stílussal. Az eredmény megdöbbentõ volt, hiszen a különféle "easterneken" felnõtt közönség a filmeken a látványosabb állóharc technikákat bámulhatta, nem pedig a nehezen érthetõ "unalmas" bírkózó földharcelemeket.

A figyelem tehát a grappling-re irányult és végre teret nyertek a földharc stílusok is. A mérkõzések jobbára oktogon alakú vasketrecben (Ultimate Fighting Championship, King Of The Cage, Gladiator Challenge, Cage Rage Superfight stb.), ringben (Pride, Vale Tudo Contest, stb.) vagy esetenként még pénzkímélõbb megoldásként (pl. a kezdetekkor Kijevben) páston zajlanak.

A versenyek fejlõdése létrehozta az eddigi legtökéletesebb harci módszert a hibrid stílusokat. Ezeknél a földharc technikákat állóharc elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal dúsították, valamint kialakítottak magára a földön guruló küzdelemre is speciális ütõ, rúgó technikákat. Az így kialakult küzdõ módszert különféle nevekkel illették: Vale Tudo, No Holds Barred Fight, Luta Livre, Anyithing Goes Fight, Shoot Fighting, Free Fight, Absolute Fight, Ultimate Fighting, Moo Yea Do, Pitfighting, Trapfighting, Jo Son Do, ASAX, SAFTA, stb.

Ezeknek a különbözõ stílusirányzatokból létrehozott hibrid stílusoknak a száma szinte végtelen. A Brazil Jiu-jitsu-tól kezdve a Thaibox technikákig minden hatékony elemet alkalmaznak.

A ketrecharc (UFC, Pride, stb.) nyolcszögletû ringben -oktagonban, ketrecben - folytatott viadal. A küzdelem a versenyzõk felkészültségétõl függ, és mivel a szabályok minimálisak, a küzdelmek igen veszélyesek, és leginkább valósághûek. Ezek a viadalok persze nem élet-halál harcok. Itt is elsõdleges a versenyzõk testi épsége, a vezetõbíró dönti el mikor állítja le a harcot. A grappling, vale tudo, brasilian-american jiu-jitsu, hasonló 'szabályok nélküli harc' irányzat, ahol szívesen vegyítik a technikákat a karatéval, muay thai boxszal, kung-fu-val. Akik ezeket a stílusokat igyekeznek megismerni, széleskörû tapasztalatokat szereznek egy olyan küzdelmi rendszerrõl, ami rendkívüli felkészültséget biztosít a harc kötetlen formájából.

Forrás: www.thaifight.hu, www.thaifight.org

Versenyszabályok:

Pride:
A küzdõtér box ring, súlykategóriák nincsenek. A felszerelésbe az 5 újjas ütõfelületû párnázott kesztyû tartozik. Az ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett. A szem, a fül és a gége támadása tilos. Fekvõ személy fejének lábbal támadása engedélyezett.

UFC:
A Pride-nél kicsivel biztonságosabb - A fekvõ személy fejének lábbal támadása nem engedélyezett.

Küzdõtér: 8 szögletû 2m magas, hálóval borított ketrec

Felszerelés 5 újas ütõfelületû párnázott kesztyû

Szem, fül, gége támadása tilos.

Ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett.

K1 MMA:
Szabályaiban hasonló a Pride-hoz. Box ringben zajlik. 5 újjas kesztyûben. Az ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett. Fekvõ személy fejének lábbal támadása sem tilos.

Természetesen nem csupán ebbõl a néhány szabálypontból áll a versenyek teljes szabályrenszere, ezek csak a fõbb jellemzõk. A sportolóknak minden esetben több mint 50 szabályt kell ismerniük.